X

Προσεγγίζοντας ψυχοθεραπευτικά ζητήματα

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
SuperUser Account
/ Categories: Ψυχολογία

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Μια κοινή παραδοχή είναι, ότι η ψυχοθεραπευτική εργασία, διαρκεί πολύ χρόνο. Και συνήθως αυτή είναι η αλήθεια.

Η ψυχοθεραπεία, δεν μπορεί να «τρέχει», ούτε να κάνει «άλματα». Κι αυτό, γιατί ο άνθρωπος, δεν μπορεί να ανακατασκευάζει τη ζωή του με ταχύ ρυθμό. Εάν προσπαθήσουμε να κάνουμε μεγάλες κι «εκ θεμελίων» αλλαγές, αυτές  μπορεί να φέρουν σύγχυση, αποδιοργάνωση.

Η βοήθεια της ψυχοθεραπείας, δημιουργεί ένα περιβάλλον  θεραπευτικής αλλαγής, ήπιας και σταδιακής. Φυσικά όλοι μας, όταν έχουμε κουραστεί από μια κατάσταση που μας ταλαιπωρεί, επιθυμούμε την άρση της με σύντομο τρόπο. Αυτό όμως, στην ψυχική ζωή, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, μόνο όταν οι αλλαγές που επιδιώκουμε, έχουν διαπραγματευτεί κι έχουν ξεκαθαρίσει μέσα μας. Δεν ελπίζουμε σε «πομπώδεις» λύσεις, με την προσδοκία να διορθωθούν τα πάντα με μιας!   Από την άλλη, ο εαυτός έχει αναπτύξει προστατευτικούς μηχανισμούς, αντιστάσεις στην αλλαγή, εμμονή στη ρουτίνα , εμπειρία χειρισμού του συνηθισμένου. Μόνο όταν κατασταλούν αυτά,  θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε. Κι αυτό προϋποθέτει, την πλήρη και προσεκτική επεξεργασία των ψυχικών φαινομένων που παρεμποδίζουν την εξέλιξη.

Previous Article Να αλλάξει κανείς ή να μην αλλάξει;
Next Article Ο θεραπευόμενος, δεν οδηγείται από την επιθυμία, αλλά από την ανάγκη.
Print
2275

Είμαι ψυχοθεραπεύτρια εδώ και 23 χρόνια.

Έλαβα το πτυχίο της Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Απέκτησα την Άδεια Άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Πειραιά.

Είχε προηγηθεί πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία, έχοντας Άδεια Άσκησης επαγγέλματος επίσης.

Εργάστηκα σε Πολυκλαδικό Λύκειο, εκπαιδεύοντας τους μαθητές του αντίστοιχου κλάδου, σε θέματα φροντίδας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερα >
Άρθρα
Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»
Ασυνείδητο, η  σκοτεινή «αποθήκη»

Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»

Με τον προφορικό λόγο αφηγούμαστε ιδέες, καταστάσεις, γεγονότα. Παρόλα αυτά , δεν είναι αρκετός, για να καταφέρει κανείς , να φτάσει  στη  βαθύτερη κατανόηση αυτής της αφήγησης. Η κατανόηση, είναι μια κατάσταση γνώσης ολοκληρωμένη, που δε βασίζεται μόνο σε όσα λέγονται, αλλά, πολύ περισσότερο, σε αυτά που αποκρύπτονται.

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι
Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Η θεραπευτική εμπειρία είναι αποτελεσματική, μόνο όταν η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον  ψυχοθεραπευόμενο, είναι ισχυρή. Δηλαδή, όταν αυτή η σχέση, σταδιακά αναπτύσσεται και ισχυροποιείται, έτσι  ώστε να καταφέρνουν  να βασίζονται  σε αυτήν.

Φόρμα Επικοινωνίας