X

Προσεγγίζοντας ψυχοθεραπευτικά ζητήματα

Ο θεραπευόμενος, δεν οδηγείται από  την επιθυμία, αλλά από την  ανάγκη.
SuperUser Account
/ Categories: Ψυχολογία

Ο θεραπευόμενος, δεν οδηγείται από την επιθυμία, αλλά από την ανάγκη.

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, οφείλει να «κινείται» απομακρυσμένα από την «ηθική», από το «κοινώς  αποδεκτό». Μακριά από προκαταλήψεις και από την ανούσια κριτική.

Δεν παίρνει κάποιος  την απόφαση να ξεκινήσει  την ψυχοθεραπευτική του διαδρομή , έχοντας πλήρη συνείδηση του  εαυτού. Άλλωστε, αυτός είναι ο μεγαλύτερος θεραπευτικός στόχος·  η αναζήτηση και η αποδοχή  του αληθινού εαυτού.  Μέσα σε αυτήν την άγνοια λοιπόν, πέφτει σε σφάλματα, παρερμηνεύει με τιμωρητικό τρόπο τις πράξεις του, εξωθείται σε κινήσεις επιζήμιες για τον ίδιο ή και για άλλους. Η διαδικασία της ενοχής, καλύπτει  την αλήθεια .

Η ενοχή,  μπορεί να γίνει δημιουργική ,μόνο όταν καταργηθεί η διάσταση της τιμωρίας  και βρεθεί το ψυχικό νόημα των πράξεων και των σκέψεων  μας.

Ο ψυχοθεραπευτής,  οφείλει να χειριστεί με ερμηνευτική ματιά, κάθε τι που έχει να αποκαλύψει ο θεραπευόμενος, ώστε να  αποκατασταθεί  η εσωτερική ισορροπία. Να μετασχηματιστεί  σε κάτι δημιουργικό, αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν μόνο βασανιστικό.  Με αυτόν τον τρόπο, νοηματοδοτούνται τα λάθη μας. Αυτό όμως, δεν μπορεί να συμβεί, εάν ο θεραπευτής μένει προσκολλημένος  στη δική του, προσωπική οπτική και  δεν καταφέρει να πάρει απόσταση, από την ικανότητα του να κρίνει, βασιζόμενος  στην ιδεολογία του.

Ο θεραπευόμενος φέρνει μαζί του, όλη την προσωπική του ιστορία. Την καταθέτει, την εμπιστεύεται. Και σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται για μια εύκολη διήγηση! Κουβαλάει   όλον τον πόνο, τις επιθέσεις, όλα τα τραύματα, την ενοχή και την ντροπή που την συνοδεύουν.

Ο θεραπευόμενος, δεν οδηγείται από  την επιθυμία. Αλλά από την  ανάγκη.

Πρόκειται για μια επίπονη και ταυτόχρονα, ελπιδοφόρα προσπάθεια, να αφηγηθεί σημαντικά κομμάτια της ζωής του, που δεν έχουν γίνει μέρος της εσωτερικής τάξης.  Ο θεραπευτής, πρέπει να προσπαθήσει να «δεχτεί μέσα του» αυτήν την ψυχική ιστορία, να την αντέξει, να την ερμηνεύσει, και να την προσφέρει πίσω, μετασχηματισμένη.

Όταν συμβεί αυτό, θα μεταμορφωθεί, με τέτοιον τρόπο, που δε θα μπορεί πλέον να φέρει δυστυχία.

Previous Article Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Next Article Εάν το θεραπευτικό κλίμα, δε «γεννά» ασφάλεια, τότε θα κινδυνεύει κάθε στιγμή να αποτύχει.
Print
927

Είμαι ψυχοθεραπεύτρια εδώ και 23 χρόνια.

Έλαβα το πτυχίο της Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Απέκτησα την Άδεια Άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Πειραιά.

Είχε προηγηθεί πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία, έχοντας Άδεια Άσκησης επαγγέλματος επίσης.

Εργάστηκα σε Πολυκλαδικό Λύκειο, εκπαιδεύοντας τους μαθητές του αντίστοιχου κλάδου, σε θέματα φροντίδας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερα >
Άρθρα
Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»
Ασυνείδητο, η  σκοτεινή «αποθήκη»

Ασυνείδητο, η σκοτεινή «αποθήκη»

Με τον προφορικό λόγο αφηγούμαστε ιδέες, καταστάσεις, γεγονότα. Παρόλα αυτά , δεν είναι αρκετός, για να καταφέρει κανείς , να φτάσει  στη  βαθύτερη κατανόηση αυτής της αφήγησης. Η κατανόηση, είναι μια κατάσταση γνώσης ολοκληρωμένη, που δε βασίζεται μόνο σε όσα λέγονται, αλλά, πολύ περισσότερο, σε αυτά που αποκρύπτονται.

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι
Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Κανένας ψυχοθεραπευτής δε διαθέτει «θεϊκές δυνάμεις», όσο χαρισματικός κι αν είναι

Η θεραπευτική εμπειρία είναι αποτελεσματική, μόνο όταν η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον  ψυχοθεραπευόμενο, είναι ισχυρή. Δηλαδή, όταν αυτή η σχέση, σταδιακά αναπτύσσεται και ισχυροποιείται, έτσι  ώστε να καταφέρνουν  να βασίζονται  σε αυτήν.

Φόρμα Επικοινωνίας